Как да изберем лебедка за нашия автомобил

Джип с лебедка

Използване на лебедка

Основни типове лебедки

Капацитет на лебедката

Скорост на навиване на въжето

Типове електромотори на лебедки

Предавателен механизъм на лебедката

Управление на електрическата лебедка

Електрозахранване на лебедката

Монтаж на лебедката

Принадлежности за лебедка

И така, вече сте решили, че не искате повече да разчитате на чужда помощ, когато за пореден път Вашият „всъдеход” закъса някъде на път за риболовен излет или по време на лека разходка в гората. Най-добрият начин да се справите сами с проблемите е да монтирате лебедка на своя джип. Но каква да бъде тя?

Първо нека направим един кратък преглед на трите основни типа автомобилни лебедки: механични, хидравлични и електрически.

Механичните лебедки са специфични за конструкцията на съответния модел автомобил, тъй като те се задвижват от двигателя, чрез механизъм свързан с разпределителната кутия. В миналото такива лебедки са монтирани фабрично на някои модели на Нисан, Тойота, Лендровър. Предавателните им механизми обаче са доста тежки, което прави използването им на по-малки автомобили нецелесъобразно.

Хидравличните лебедки също се задвижват от двигателя на автомобила, но за разлика от механичните, това става не чрез неговата трансмисия, а чрез хидравличната помпа на системата за управление. Тази система е добра в случаи, където е необходима продължителна работа. Най-сериозният й недостатък е в това, че далеч не всички стандартни хидравлични помпи могат да осигурят необходимия за нормалната работа на лебедката дебит. Поради това, често пъти се налага замяна на стандартната, или монтиране на допълнителна помпа и, въпреки че стойността на самата лебедка е приблизително равна на цената на електрическите, необходимостта от допълнително оборудване и специализирана намеса в хидравличната система на автомобила силно оскъпяват монтажа й и го прави неизгоден в повечето случаи.

Така в крайна сметка стигаме до най-често използвания в офроуда типелектрическите лебедки, които се задвижват от електромотор, захранван от електрическата система на колата. Това прави инсталацията им по-лесна и обикновено не изисква монтаж на допълнителни системи по автомобила.

Ето защо тук ще се спрем по-подробно на някои от най-важните неща, на които трябва да се обърне внимание при избора на електрическа лебедка за Вашия високопроходим автомобил.

Капацитет на лебедката (rated line pull)

Това е може би най-важният параметър, от който трябва да се започне при избора. Той е комбинация от механичния капацитет на лебедката и здравината на използваното от нея въже.

Електрическа лебедка Т-МаксИменно поради важността си, този показател обикновено е включен в наименованието на модела на лебедката. Например числото 9500 в името на лебедките Вромос ЕWX9500 и T-Max EW 9500 означава, че тези модели имат сила на опън 9500 lbs (1 либра е равна на 0,454 кг, а 1 кг = 2.205 либри).

Най-често лебедките се предлагат с капацитет 6000, 6500, 8000, 8500, 9000, 9500, 10000, 11000 и 12000 либри.

Важно е да се помни, че посочваният от производителя капацитет е валиден при теглене на първи ред на въжето (този, който е най-близо до барабана на лебедката). С навиването на следващите редове (обикновено 3 или 4) на въжето на барабана, силата на опън намалява.

Колко мощна лебедка Ви трябва? Основното правило, което се използва при определяне на минимално необходимия капацитет на лебедката, е да се вземе пълното тегло на джипа и да се умножи по 1.5.

Пълното тегло е теглото на машината с пълен резервоар и заредени всички консумативи плюс теглото на пътниците и целия товар, който обикновено превозвате в нея.

Т.е. при брутно тегло на джипа 2500 кг минимално необходимият капацитет на лебедката ще бъде 2,500 х 1.5 = 3,750 кг х 2.205 = 8269 либри.

„Презастраховането” с по-голям капацитет на лебедката е наложително поради следните причини:

  • При по-сериозно закъсване (затъване на заблатен терен, лягане на мостове в дълбоки коловози) лебедката ще трябва да се справи не само с теглото на автомобила, но и с допълнителното съпротивление от дълбоката кал, което може да е равно и дори да надвишава теглото на автомобила. Допълнителни фактори, утежняващи задачата й, може да са и особеностите на релефа;
  • Доста често тегленето с лебедка се осъществява при не напълно развито въже. Т.е. не се работи от първи ред, където силата на опън на лебедката е най-голяма , а на някой от по-горните редове и, съответно, възможностите на лебедката се намаляват;
  • Не трябва да се пренебрегва и това, че при обозначаване на капацитета на лебедките си, някои производители посочват максималната сила на опън, която може да се постигне, докато други дават работна стойност, която е под реалния лимит на възможностите на лебедката.

Не е лошо да знаете, че при необходимост, силата на опън на лебедката може да бъде удвоена с помощта на блок (макара).

Скорост на навиване на въжето

Лебедка Warn M8274-50На практика, по отношение на скоростта под товар разликите между различни модели от различни производители не са толкова големи. Тази скорост обикновено е от порядъка на 1.5 – 2.3 м/минута. Не така обаче стоят нещата при скоростта на навиване на въжето без товар. Там диапазонът на скоростите е доста по-голям – от около 5 м/минута за по-бюджетните марки и модели, до внушителните 22.4 м/мин за любимия на много офроуд състезатели по света модел M8274-50 на Warn.

По принцип, по-високата скорост при работа без товар е нещо хубаво. По-бързата лебедка ще успее много по-добре да обере хлабината на въжето, която се получава в момента, в който автомобилът започне да излиза от препятствието и тръгне на собствен ход. При лебедка с ниска скорост без товар в този момент много вероятно ще се наложи да спрете, за да не се окаже въжето под колелата.

Все пак, ако не смятате да участвате в състезания и да карате по-тежък офроуд, а разглеждате лебедката като един вид „застраховка”, то скоростта има значение най-вече до толкова, доколкото вашето търпение ще бъде поставяно на изпитание при намотаване на въжето обратно на барабана след приключване на използването на лебедката.

Скоростта на навиване на въжето е в пряка зависимост от типа и мощността на електромотора и от предавателното число на редукторния механизъм на лебедката.

Мотор на лебедкаЕлектрическите лебедки се предлагат с 2 типа електромотори – с постоянен магнит (permanent magnet) и с намотка в статора (series wound). Електромоторите с постоянен магнит най-често се срещат на бюджетните модели. Тези мотори натоварват по-малко електрическата инсталация на автомобила, защото консумираният от тях ток е с около 10-15% по-слаб. За сметка на това обаче, те са по-бавни и при работа отделят повече топлина, което ги прави по-склонни към прегряване, а в студено време губят част от мощността си.

Лебедките с мотори от този тип ще свършат добра работа при инцидентна и внимателна употреба. За по-тежка експлоатация най-добрият избор са електромоторите с намотка в статора.

Освен различните електромотори, лебедките могат да имат и различни предавателни механизми. Основно те биват редуктор със зъбни колела, червячен редуктор и редуктор с планетарен механизъм.

Предавка със зъбни колелаРедуктор със зъбни колела: В лебедките от този тип се използва двойка зъбни колела. Лебедките с редуктор от този тип са бързи и имат по-малка консумация за скоростта, с която работят, поради по-малките загуби от триене в механизма. Тези лебедки имат нужда от мощна спирачка за задържане на товара. Единствената лебедка от този тип, която все още се предлага на пазара е легендарната Warn M8274-50, чийто основен дизайн е от 60-те години на миналия век. Ако смятате да се впускате в състезания сигурно си струва да погледнете този модел.

Червячна предавкаЧервячните редуктори, използвани на съвременните по-леки автомобили 4х4 не са свързани с мотора чрез зъбни колела. Моторът обикновено е разположен под редуктора и зъбните колела осигуряват допълнителна редукция на механизма. Лебедките с червячен редуктор много добре държат товар и имат нужда само от малко спирачно усилие. Те са много добри при спускане на товар (примерно за подсигуряване при спускане на джипа по опасно стръмен наклон). Механизмите им са обикновено много здрави и затова лебедки от този тип много често се използват от автомобили на пътна помощ. Техен недостатък е това, че поради голямата редукция те са много по-бавни от другите два типа лебедки, особено при работа без товар. Лебедки с червячен редуктор за автомобили 4х4 се предлагат от производители като Ramsey и Superwinch (модели Husky 8 и 10).

Планетарен предавателен механизъмПланетарните предавки използват малък планетарен механизъм, подобен на използваните в автоматичните скоростни кутии. Най-добрите качества на лебедките от този тип е компактният размер, по-ниското тегло и цена, в сравнение с останалите 2 типа. Именно поради това, те имат най-голямо приложение при автомобилите 4х4.

Основен недостатък на лебедките с планетарен редуктор е това, че повечето от тях имат спирачка вътре в барабана, което води до силно загряване при развиване на въжето под товар, а това може да стане причина за влошаване на качествата на въжето, в случай, че се използва синтетично, а не стоманено.

Важно значение за нормалната работа играе Блок за управление на лебедкаблокът за управление на електрическата лебедка. В него се използват електро-механични превключватели, наречени соленоиди.

В зависимост от производителя на лебедката блокът за управление може да съдържа 2 или 4 соленоида. При подаване на ток на соленоидите чрез дистанционното управление, в зависимост от подадената команда, се затваря ту една, ту друга верига, при което лебедката навива или развива въжето. С по 2 соленоида обикновено са лебедките с постоянен магнит, както и някои по-бюджетни модели от другите. Този вариант НЕ е за предпочитане.

Качеството на използваните соленоиди е сред основните фактори за безпроблемната работа на електрическите лебедки. Често пъти в бюджетните марки се използват не особено качествени компоненти, които могат доста бързо да излязат от строя, като по този начин лебедката става неизползваема.

В последните години все повече производители започват да заменят соленоидите и да използват MOSFET блокове за управление, в които няма движещи се части. Тези блокове обикновено са капсуловани, което им осигурява защита от влага и замърсяване. Някои производители предлагат MOSFET управления и като допълнителна принадлежност, с която да се замени стандартното управление със соленоиди.

Лебедка Т-Max с интегриран блок за управлениеБлокът за управление може да бъде отделен или интегриран в корпуса на лебедката. Често пъти лебедките с интегриран в корпуса блок имат обозначение integrated в наименованието си. При този вариант управлението е в някаква степен по-защитено от неблагоприятни въздействия, но от друга страна височината на лебедката е по-голяма, тъй като блокът със соленоидите се разполага като мост над барабана с въжето, а в някои случаи може да бъде сериозен проблем при монтажа.

Отделният блок за управление може да бъде монтиран отделно от лебедката, което позволява по-голяма гъвкавост при използване на особеностите на конструкцията на съответния автомобил, за да се намери по-удобно или/и защитено място.

За управление на лебедката към блока със соленоидите се свързва дистанционно управление, което най-често има кабел с дължина около 3 м., което позволява работа както от шофьорското място, така и от помощник, намиращ се извън автомобила.

За някои модели лебедки се предлагат и безжични дистанционни управления – било стандартно в комплекта, било като допълнителна принадлежност. Такива са например лебедките от серията Outback на T-Max

Какво още трябва да имате предвид при закупуването на лебедка?

Както вече уточнихме, най-вероятно ще закупите електрическа лебедка, а тя ще работи толкова добре, колкото добро е електрозахранването, което ще й осигурите.

За любителски цели най-често стандартната електрическа система на Вашия автомобил ще може да се справи със задачата. Но все пак е добре да имате предвид следното:

Електрическите лебедки при пълен товар консумират ток със сила над 400 А, а автомобилните алтернатори рядко осигуряват повече от 80 А. При това, посоченият от производителя им ампераж се осигурява когато алтернаторът е студен. Когато се загреят, алтернаторите губят капацитет и в някои случаи генерираният от тях ток може да е около 30 А.

Разликата между произвеждания и консумирания от лебедката ток се поема от акумулатора. За да може той да поеме такова натоварване, производителите на лебедки препоръчват да се използва акумулатор с капацитет минимум 65 Аh.

В случай, че предвиждате по-честа употреба на лебедката, следва да имате предвид, че стандартните стартови акумулатори, които се използват в автомобилите, „не харесват” дълбокото разреждане, което може да се получи при продължителна работа на лебедката. Ако това им се случва често, продължителността на живота им може силно да се съкрати.

Така че, ако акумулаторът Ви е с по-малък капацитет, няма да е лошо да вземете мерки своевременно. Вариантите за решаване на въпроса с електрозахранването на оборудван с лебедка автомобил са три:

Най-лесно е просто да вземете най-големия (като капацитет и стартов ток) стандартен акумулатор, който можете да поберете на предвиденото от производителя място.

Можете да смените стандартния „мокър” акумулатор с AGM (т.нар. „гелови”) акумулатор. Произведените по тази технология акумулатори не само осигуряват добър стартов ток и са по-устойчиви на дълбок разряд, но имат и други предимства. Те са напълно херметизирани и не се нуждаят от поддръжка. В тях няма течен електролит, защото той е абсорбиран във фина стъкловлакнеста тъкан между плочите, което прави изтичането на електролит невъзможно. AGM акумулаторите са и по-устойчиви на вибрации и сътресения. Целият този комплекс от качества ги прави много подходящи за експлоатация в офроуд автомобили.

И при двата варианта можете да използвате 2 акумулатора, свързани паралелно, с което ще удвоите капацитета (Ah).

Третият вариант е да използвате система с 2 изолирани акумулатора, като единият е предназначен само за лебедката, а другият – за стартов и всички останали консуматори.

И на последно място (но не по значение) още преди закупуването на лебедка трябва да сте наясно с вариантите за нейния монтаж на Вашия автомобил. Лебедката е много мощен инструмент, който може да упражнява сила от няколко тона върху автомобила. Неправилният монтаж не само може да повлияе негативно върху нормалната й работа, но и да доведе до сериозни щети по автомобила.

Затова ще бъде добра идея предварително да се консултирате с компетентни специалисти, които имат опит в монтажа на лебедки. Въз основа на конструктивните особености на Вашия автомобил и Вашите предпочитания, те ще могат да Ви ориентират както за избора на лебедка, така и относно закупуването на необходимите за монтажа й допълнителни принадлежности и материали.

Без да се впускаме в подробности относно монтажа искаме да отбележим, че има два основни варианта за него – постоянно монтиране на лебедката в предната част на автомобила и подвижен монтаж.

Постоянният монтаж на лебедката е най-често използвания. При него лебедката се монтира на основа (плоча), свързана с шасито на автомобила с болтове или заварка.

Плюсовете в този случай са стабилният и надежден монтаж и кабелни връзки, както и постоянната готовност на лебедката за използване.

Недостатъците са постоянният допълнителен товар от около 50 кг (лебедката + системата за монтажа й), който влияе на работата на окачването и може да наложи неговото усилване, както и евентуалната необходимост от по-малки или по-големи изменения в конструкцията на предната част.

Подвижен монтаж на лебедкаПри подвижния монтаж лебедката се монтира на стойка за бърз монтаж, която при необходимост може да бъде поставена в специални гнезда отпред или отзад на автомобила.

Плюсовете на този начин на монтаж са в това, че се избягват недостатъците на постоянния монтаж. Лебедката не натоварва постоянно предницата на автомобила и не влияе на ходовите му качества, а измененията в конструкцията са минимални, в сравнение с другия случай. Освен това, в зависимост от необходимостта, лебедката може да бъде поставена както отпред, така и отзад на автомобила. Естествено, за целта е необходимо и от двете страни да има оборудвани съответни точки за закрепване и изведено окабеляване.

За съжаление, този вариант има и своите сериозни недостатъци, които (поне по наше мнение) в много голяма степен неутрализират положителните му страни. Лебедката, поставена на стойката за бърз монтаж, ще заема немалко място в багажника на автомобила. При това, тя задължително трябва да бъде много стабилно закрепена за пода за да се елиминира вероятността да се превърне в много опасен тежък (50-на кг) снаряд, който може да нанесе тежки поражения и наранявания. Ако превозвате повече багаж, в случай на закъсване може да се окаже, че за достъп до лебедката ще е необходимо да разтоварите част от него и то в момент и на място, които може да са крайно неподходящи за това.

Самата процедура по привеждане на лебедката в готовност за използване може да бъде продължителна и нелека операция включваща изваждане на лебедката от багажника, пренасяне на 45-50-килограмовата тежест до предната част на автомобила (примерно в дълбока кал или на стръмен хлъзгав наклон … ) и поставяне на стойката на мястото й (което с почти 100% вероятност ще бъде запълнено с кал, а може и да е много трудно достъпно, тъй като се намира под/в долната част на бронята).

Освен това, доста хора с опит изказват сериозни съмнения относно надеждността на система за монтаж, при която лебедката е закрепена към шасито само в една точка.

В крайна сметка, изборът на един или друг вариант ще бъде Ваш, съобразно Вашите потребности и предпочитания.Комплект офроуд принадлежности

В заключение бихме искали да посочим, че за да можете да използвате успешно и безопасно Вашата нова лебедка, ще Ви е необходим поне един минимален набор от офроуд принадлежности като например: чифт здрави кожени ръкавици за предпазване на ръцете Ви от стоманеното въже; къс (2-4 м) колан (корозащитна лента), който се използва за закрепване на въжето на лебедката към дървета без да се уврежда кората на дърветата, като то този начин се предпазва и самото въже от повреди; поне 1 достатъчно здрав и голям шекел за свързване на колана и въжето на лебедката, както и един блок (макара), с който ще можете както да удвоите силата на опън на лебедката, ако мощността й се окаже недостатъчна, така и да промените посоката на теглене.

Добре е да имате и поне един нееластичен колан за теглене с дължина поне 9 м, който може да се използва както за удължаване на въжето на лебедката, така и при необходимост да се изтегли друг автомобил.

На пазара се предлагат готови комплекти офроуд принадлежности, включващи минимално необходимите неща.

Надяваме се, че с изложената по-горе кратка информация сме Ви помогнали да се ориентирате за най-важните моменти, свързани с избора на лебедка.

Be the first to comment

Leave a Reply